Poznaj naszych rolników!

 

Dokładamy wszelkich starań, aby wszystkie nasze produkty były jak najlepszej jakości i aby pochodziły od zaufanych dostawców. Jesteśmy dumni, że współpracujemy z ludźmi, którzy kierują się w życiu pasją i  dla których największą wartością jest odpowiedzialność społeczna!

 

JEdynie to gospodarstwo znajdujące się w podkrakowskich Wawrzeńczycach. Słyną z uprawy dyń, których posiadają ponad 80 odmian. Jednak poza tym posiadają wiele nietypowych odmian warzyw, oraz ogromne ilości aromatycznych ziół. Zawsze można znaleźć u nich coś nietypowego – mimo braku certyfikatu ekologicznego zrezygnowali z chemicznych środków ochrony roślin, aby dostarczać zdrowe produkty!

pizca-del-mundo

To nasz dostawca kawy, kakao oraz czekolady na gorąco. Wszystkie produkty zrzeszone pod tą marką oznaczone są certyfikatem Fair Trade oraz żywności ekologicznej.

Zdecydowaliśmy się na wybór kawy Oconal, która pochodzi z niewielkiej spółdzielni Cunavir z miejscowości Villa Rica. Zrzesza ona rolników uprawiających kawę w niewielkich gospodarstwach.  Spółdzielnia posiada certyfikat Fairtrade  i produkuje wyłącznie kawę organiczną – uprawianą w cieniu drzew, bez udziału chemicznych środków ochrony roślin czy nawozów sztucznych.

Surowe kakao, które używamy w koktajlach pochodzi ze spółdzielni Fair Trade Cooperativa Argaria Cafetelera „Satipo” w Peru. Ziarna są ekologiczne – uprawiane całkowicie naturalnie, chemiczne środki owadobójcze zastępują ptaki mieszkające w koronach drzew, które dzielnie walczą ze wszystkimi szkodnikami! Ziarna po zbirach są fermentowane, suszone, a następnie zamrażane do temperatury minus 60 i dopiero wtedy mielone! Taki sposób produkcji zalewnia zachowanie wszystkich wartości odżywczych i niepowtarzalny smak!

timthumb-php

Pochodzi z północno – wschodnich Indii, z najstarszej na świecie biodynamicznej plantacji w Makaibari. Herbata produkowana jest według tradycyjnych metod – jest zbierana ręcznie. Następnie liście podlegają fermentacji, zwijaniu i suszeniu. Herbata składa się, aż w 70% z całych liści i 30% pyłu herbacianego. Porównując niektóre herbaty na rynku składają się aż w 90% z pyłu herbacianego. Firma oferując godne warunki zatrudnienia może pochwalić się certyfikatem Fair Trade.